tiistai 23. marraskuuta 2010

Energian hinnannousu on haaste

Angelina Korsunovan väitöskirja tarkastettiin muuan päivä sitten Jyväskylässä. Korsunovan mukaan suomalaiset ovat kiinnostuneita energiansäästöstä, mutta energiayhtiöt eivät usko kuluttajien kykyyn säästää energiaa tehokkaasti. Siispä säästäviä ratkaisuja ei markkinoida kuluttajille.

Toisaalta myös epäonnistuneet ilmastokokoukset ovat omiaan passivoimaan ihmisiä.

Minä kuitenkin uskon yksityisen ihmisen vaikuttamismahdollisuuksiin. Teollisuusmaissa jokaisen on otettava itseään niskasta kiinni - jos ei muuten niin esimerkin vuoksi. Ilman että itse ponnistelemme, emme voi vaatia muilta tuloksellista toimintaa.

Seuraava mielipiteeni "Energian hinnannousu on haaste" julkaistiin muuan kuukausi sitten Helsingin Sanomien Mielipide-sivulla.

Energian kiristyvä verotus on saanut monet päivittelemään odotettavissa olevaa energialaskua. Epäilemättä nousua on odotettavissa, mutta ovatko kaikki kotitaloudet tehneet voitavansa energian säästämisessä? Tuskin. Muutin viisi vuotta sitten nykyiseen asuntooni. Vuoden kuluttua saamastani usean vuoden energian kulutusvertailusta saatoin tyytyväisenä todeta, että laskuni oli kolmanneksen pienempi kuin edellisellä asukkaalla. Saman havainnon teki tyttärenikin asuntoa vaihdettuaan. Hänkin pääsi huomattavasti pienempiin lukemiin kuin huoneistonsa entinen asukas.

Energian kulutusta voi vähentää monin keinoin mukavuuden siitä kärsimättä. Jos et itse keksi keinoja kulutuksen hillitsemiseksi, kannattaisi vertailla energialaskuja suvun vanhimpien kanssa ja jos sieltä ei apua tule, pyytää apua asiantuntijoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti