keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Roihuvuoresta on esimerkiksi muillekin

Aina silloin tällöin kirjoitan pätkän Helsingin Sanomien Mielipide-sivulle, jota luetaan hyvin ahkerasti. Alla oleva kirjoitukseni julkaistiin kuvituksen kera 24.3.2010.

LÄHIÖIDEN TOIVO ON ASUKKAISSA
Aika on ajanut monen lähiön ja pikkukylän ohi, palvelut supistuneet, tulevaisuus arveluttaa ("Kulosaaressa on säilytettävä lähiön palvelut", 15.9.2010.) Meillä Roihuvuoressa on ollut samanlaisia lopun alun merkkejä, joita Vieno Wigell kuvaa Kulosaaresta. Yksi nykyisistä Herttoniemen apteekeista palveli ennen Roihuvuoressa, mutta siirtyi paremmille apajille. Pankki on lakkautettu aikoja sitten, posti muutti pian perässä. Viime talvena Pajunen uhkasi listallaan kirjastoa.

Me roihuvuorelaiset olemme kuitenkin ryhtyneet vastaiskuun. Koetamme rummuttaa täkäläisten palvelujen puolesta (kirjakauppa, kampaamo, ravintolat, pyöräliike, koulut, päiväkodit, kirjasto, palvelukeskus jne). Turha syyttää palvelujen laukkauttamisesta apteekkareita ja kauppiaita, jos asiakkaita ei ole riittänyt. Syytä on silloin asukkaisssakin. Miksi viedä rahansa lähikaupan sijaan keskustan tai/ja Itä-Helsingin marketteihin? Turha myöskään alistua kirjaston lakkauttamiseen, jos todella haluaa sen pitää alueella. Me roihuvuorelaiset olemme perustaneet kirjaston yhteyteen talkoovoimin pyöritettävän "Kahvila Peukaloisen", joka on saanut lyhyessä ajassa suuren suosion. Sinne piipahtelee nykyisin asiakkaita muualtakin kuin Roihiksesta. Lyhyessä ajassa on tullut selväksi se, että kahvila on lisännyt ratkaisevasti kirjaston käyttöä mutta vahvistanut myös alueen yhteisöllisyyttä.

Taatakseen alueen asukkaille virkistäviä juhlahetkiä arjen keskelle Roihuvuori-seura järjestää nykyisin suuria paikallisia juhlia talkoovoimin: toukokuussa on kirsikankukkien katselua ja elokuussa kyläjuhlat, kävijöitä tuhansittain. Äskettäin Roihuvuoren aktivoituminen palkittiin. Suomen Kotiseutuliitto valitsi sen Vuoden 2010 kaupunginosaksi. Täytyy tunnustaa, että puen polleena lenkille lähtiessäni päälleni hupparin, jonka rinnassa lukee Roihuvuori.
Anna-Liisa Mikkelä
Helsinki, Roihuvuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti