perjantai 30. heinäkuuta 2010

Tasa-arvo terveydenhuollossa on kaikkien etu

Lupasin edellisellä kerralla palata 1700-luvulta nykyaikaan. Niin teenkin, mutta Aktiivisista Senioreista ja Loppukiristä kirjoitan vasta ensi kerralla. Suomalainen terveydenhoito ja sen ongelmat ansaitsevat tällä kertaa niin minun kuin blogini lukijoidenkin huomion.

Taannoinen professori Ilmo Keskimäen kirjoitus terveydenhuollon epätasa-arvosta (HS 1.7.2010) pysäytti. Terveyden tasa-arvo Suomessa on siis todistetusti myytti. Nykyaikaiset rekisteri- ja seurantatutkimukset osoittavat, että nykyinen tilanne on seurausta monista virheellisistä ratkaisuista. On kuljettu väärään suuntaan.

Väärään suuntaan mennyt kehitys on taannut - ja takaa jatkossakin - varakkaille hyvät ja nopeat terveyspalvelut, sen sijaan työterveyshuollon ulkopuolelle jäävät, mm. työttömät ja vanhukset, jos nyt eivät ihan kuole hoitojonoissa niin ainakin saavat apua vasta paljon kärsittyään ja kestettyään. Monen terveys on näissä jonoissa lopullisesti menetetty. Ei ihme jos masentuneiden määrä kasvaa, perheiden huonovointisuus lisääntyy. Se ei voi olla pitkässä juoksussa yhdenkään suomalaisen etu.

Luin Ilmo Keskimäen ansiokkaan artikkelin uudestaan 3.7.2010, kun HS kertoi eläkeikään tulleen kuopiolaisen professorin Raimo Sulkavan puuhaavan muistisairaille moderniin sairaala- ja kuntoutusteknologiaan perustuvaa taloa Helsingin Munkkisaareen. Hanketta ajamaan on perustettu yritys, Amialife. Lehti kertoi kuitenkin hankkeen siirtyvän, koska taloon ei ole tullut riittävästi varauksia. Talon velaton neliöhinta olisi yli 7000 e.

Idea muistisairaiden "omasta" talosta on loistava, mutta miksi se pitää rakentaa tunnetusti kalliille paikalle Helsinkiä? Eikö tähän mennessä verovaroin mahdollistettua uutta tutkimusta ja tietoa voi hyödyntää vaatimattomammissakin puitteissa kuin tunnetusti kalliiksi kaavaillulla Munkkisaarentiellä? Eikö muistisairaiden parissa työnsä tehneitä asiantuntijoita ja heidän kehittelemäänsä tekniikkaa voida hyödyntää kaikkien suomalaisten muistisairaiden hyväksi eikä ainoastaan varakkaiden?

Raimo Sulkavan puuhaama hanke jatkaa minun mielestäni sitä paheksuttavaa kehitystä, josta Ilmo Keskimäkikin kirjoituksessaan puhuu.

Olisi kaikkien suomalaisten etu, että suunta terveydenhuollossa kulkisi kohti todellista tasa-arvoa. Oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutuminen heijastuisi myönteisellä tavalla laajalti yhteiskuntaan, niin rikkaiden kuin köyhienkin arkeen.

Yritin löytää Amialifen kotisivuilta Raimo Sulkavan yhteistyökumppanit. En päässyt selville hallituksen kokoonpanosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti